Forord

Der skal turbo på den grønne omstilling.

Klimaforandringerne udfordrer os alle, globalt og lokalt. Vi kender kun alt for godt scenariet i Horsens, når ekstremvejr i form af stormflod og kraftigt nedbør forårsager oversvømmelser i vores kommune.

Vi står samlet over for en stor opgave med at omstille til et mere bæredygtigt, klimavenligt og klimarobust samfund. Vi både kan, skal og vil bidrage i Horsens Kommune – og hastigheden er en afgørende faktor.

Med Tematillæg for VE-anlæg og Skovrejsning tager vi et vigtigt skridt mod at fremme grøn energiforsyning og bæredygtig arealanvendelse i vores kommune. Vedvarende energi fra blandt andet solceller og vindmøller er én af nøglerne til at reducere vores CO2-udledning. Skov er et andet vigtigt redskab til at binde CO2, beskytte vores sårbare grundvand og vandmiljø og styrke biodiversiteten.

For at nå vores mål om at være en klimaneutral kommune i 2030 kræver det svære prioriteringer. Vi skal sikre en balanceret tilgang til anvendelsen af arealerne i kommunen, hvor solceller, vindmøller og skov sammen med bl.a. landbrug og mange andre interesser skal deles om pladsen i det åbne land. Med dette fælles tematillæg afvejer og sammentænker vi de forskellige interesser for henholdsvis skov og vedvarende energi og udpeger på den baggrund egnede områder til etablering af VE-anlæg og skovrejsning.

Etablering af VE-anlæg og ny skov sker oftest på privat initiativ. Den konkrete planlægning og realisering er afhængig af input fra borgere og virksomheder. Vi takker alle, der har bidraget med forslag og bemærkninger i den idéfase, der gik forud for arbejdet med tematillægget. Jeres input har været værdifulde og har indgået i udarbejdelsen af tematillægget.

Særligt for udbygningen af VE-anlæg er tematillægget det første skridt i en kompleks planlægningsproces. Der er rigtig mange krav og hensyn, som vi skal tage højde for, når solceller og vindmøller skal placeres – ikke mindst hensynet til naboer, naturen, landskabet og grundvandet. Vi er meget bevidste om vores ansvar for at sikre, at I borgere bliver inddraget i den proces, der ligger forude, når konkrete projekter på konkrete arealer kommer på tale. Her har vi som kommune en vigtig opgave.

Tematillægget er i sin form et udtryk for vores beslutning om at sætte turbo på vores grønne omstilling af energiforsyningen og udbredelsen af skovarealer. Arbejdet med at afdække mulighederne for VE-anlæg haster for meget til, at vi kan vente til revisionen af vores Kommuneplan 2021-2033.

Vi skal handle nu og sikre, at også de kommende generationer vil få glæde af en robust og bæredygtig Horsens Kommune.

Horsens Byråd