Ændringerne består i
Retningslinjen berører i forbindelse med Tematillæg for VE-anlæg og Skovrejsning til Kommuneplan 2021-2033 af konsekvensrettelser i medfør af ændringer i tematillæggets hovedfokus på VE-anlæg og skovrejsning.
Konsekvensrettelserne består i tilføjelser af nye retningslinjebestemmelser, 4.2.2. til 4.2.3. som vist herunder, vedrørende planlægning for VE-anlæg inden for eller i nærhed til værdifulde kulturmiljøer og et afsnit til retningslinjens redegørelse for dette, som ligeledes kan findes nedenfor.
Eksisterende retningslinje er fortsat gældende og kan ses her .
Retningslinjer
2.2.2. Etablering af vindmøller og solceller indenfor og i nærheden af værdifulde kulturmiljøer må kun ske, hvis bevarings- og fortælleværdierne ikke forringes, og at anlæggene fjernes og arealerne reetableres efter energiproduktionens permanente ophør.
2.2.3. Skovrejsning særligt inden for, men også og i nærheden af værdifulde kulturmiljøer må kun ske, hvis bevarings- og fortælleværdierne ikke forringes og sløres.
Redegørelse
VE-anlæg og Skovrejsning
Efter en planlovsændring i 2023 kan der i visse tilfælde opstilles solceller og vindmøller i herregårds- og godslandskaber. Disse landskaber kendetegnes ved store, åbne dyrkningsflader med begrænset bebyggelse, omkransende skovområder, diger, indslag af enkeltstående træer, mindre træbevoksninger eller naturarealer og alléer. De natur- og landskabsmæssige værdier indgår i et samspil med de kulturhistoriske værdier omkring hovedbygningen, parkanlæg, avlsbygninger mv.
Denne mulighed gælder dog ikke landskaber og kulturmiljøer, hvor de har særlig høj bevaringsværdi eller fremstår komplette og uforstyrrede.
Se også under ”6.7. Planlægning for vedvarende energianlæg”.
I vurderingen af VE-anlæg inden for eller i nærheden af et værdifuldt kulturmiljø kan der tages hensyn til anlæggenes samfundsmæssige betydning og midlertidighed, da anlæggene må forventes nedtages efter endt drift.
Det kan på baggrund af denne betragtning, f.eks. være muligt at indpasse vindmøller eller solcelleanlæg i de store, åbne dyrkningsflader, så længe etablering og driften af disse anlæg ikke forringer eller ødelægge de karakteristiske indslag af diger, enkeltstående træer, naturarealer eller alléer. Herved vil det være muligt, ved nedtagelse af anlæggene, at genskabe de kulturhistoriske træk og fortællinger.
Skovrejsning har forventelig en mere permanent karakter og indvirkning på landskabet, hvor det rejser. Der bør derfor udvises hensyn med skovrejsning inden for eller i nærhed af værdifulde kulturmiljøer. Skovrejsning kan på baggrund af en konkret vurdering være muligt, hvis det ikke slører eller forringer det grundlag, det pågældende kulturmiljø er udpeget for, eller de fortælleværdier kulturmiljøet har.
Det er ønsket, at skovrejsning i og omkring værdifulde kulturmiljøer kun finder sted, hvor det kan være med til enten at styrke de kulturhistoriske træk, som f.eks. hvor skovbrugshistorien i landskabet med tiden er blevet sløret, eller hvor det kan være med til at iscenesætte de kulturhistoriske træk.