Ændringerne består i
Retningslinjen berøres i forbindelse med Tematillæg for VE-anlæg og Skovrejsning til Kommuneplan 2021-2033 af konsekvensrettelser i medfør af ændringer i tematillæggets hovedfokus på vedvarende energianlæg og skovrejsning.
Revisionen af retningslinjen for skovrejsning medfører, at ”Geologiske bevaringsværdier” går fra at være en del af udpegningsgrundlaget for skovrejsning uønsket, til at være neutrale i forhold til skovrejsning. For at sikre, at hensynet til de geologiske bevaringsværdier fortsat varetages i forbindelse med skovrejsning, uddybes retningslinjens redegørelse for de berørte geologiske udpegninger henholdsvis ”Hovedgård/Vedslet-området” samt ”Bjerrelide”.
Retningslinjekortet ajourføres, så betegnelsen af udpegningerne stemmer overens med Plandata, samt redegørelsen for de geologiske lokaliteter opdateres.
Konsekvensrettelser og tilføjelser fremgår af siden herunder. Det resterende af retningslinjen er fortsat gældende og kan ses her.
Redegørelse
Hovedgård/Vedslet-området
Lokaliteten ligger øst for Den Østjyske israndslinje, og er et dødispræget landskab. Karakteristisk for landskabet er tre store lerfladbakker, der har plane oversider og stejle skrænter, så de fremstår markante i landskabet.
Ved tilbagesmeltningen af dødisen, er der skabt flere erosionskløfter, der skærer sig ned igennem landskabet, særligt nordøst for Hovedgård og Kirkedal nær Vedslet Kirke.
Den mindste af de tre lerfladbakker er i dag omsluttet af bymæssig bebyggelse og skov i Hovedgård. De øvrige lerfladbakker og erosionskløfter bør fortsat henligge som en del af det åbne land.
Billedet viser at analysekort over lokaliteten "Hovedgård/Vedslet". På kortet er lokalitetens afgrænsning vist, samt interessante lerfladbakker og erosionskløfter.
Større geologisk rammeområde - "Bjerrelide"
Bjerrelide er en markant morænebakke syd for Horsens Fjord, formet af den Østjyske Is i slutningen af Weichsel- istiden. Bakken når en højde på 121 m og strækker sig over 3 km øst-vest og 2 km nord-syd.
Særligt den stejle, skrænt på op til 56 m, mod nord er med til at tegne et karakteristisk billede af bakkeknuden, som pejlemærke og opmærksomhedspunkt i landskabet.
Bjerrelide har stor værdi både som formidlingspunkt for områdets istidshistorie og som potentiel forskningslokalitet. Det er vigtigt at holde bakken fri for beplantning og sikre udsyn fra Purhøj på toppen.
Billedet viser et analysekort over det geologiske interesseområde "Bjerrelide". På kortet er områdets afgrænsning vist, samt en cirka angivelse af bakkedraget og den karaktergivende, nordlige skrænt.