Politikker og strategier

Rum for mennesker - Arkitekturpolitik

Lokalplanen forholder sig til Horsens Kommunes arkitekturpolitik.

Styrk hele Horsens

I planen er der arbejdet med at indpasse bebyggelsen i landskabet og forbinde området med naboområders typologi. Med lokalplanens struktur for ubebyggede, rekreative arealer og regnvandsopsamling, er der skabt potentialer for mangfoldig flora og fauna og oplevelsesrige rammer for hele lokalområdets beboere. Bebyggelsesplanen tilgodeser også, at et bevaringsværdigt hus med omgivende have, som kan indgå i den fremtidige struktur, bevares.

Vær en god nabo

Bebyggelsen disponeres som selvstændige vænger i en grøn struktur. På den måde er der god kontakt og udsigt til de grønne områder og årstidernes varierende udtryk. Den grønne struktur binder området sammen, så det er muligt at færdes trygt på stier mellem enklaverne. De ubebyggede arealer kan indrettes med henblik på, at fremme fællesskabet blandt områdets beboere.

Byg til hverdagslivet

Det er navnlig den grønne og blå struktur, der skaber herlighedsværdi og danner ramme for et aktivt liv, hvor det er let at færdes til fods og på cykel.

For rækkehusene og villaerne på de mindre grunde er der særlige bestemmelser for valg af materialer, omfang og terrænregulering, der sikrer, at disse tæt bebyggede klynger fremstår harmoniske, både indbyrdes og i landskabet.

Link til arkitekturpolitik

Biodiversitetsstrategi

Lokalplanen forholder sig til Horsens Kommunes biodiversitetsstrategi.

Når der skabes et større sammenhængende grønt areal med udgangspunkt i vandets naturlige tilstedeværelse og strømninger i terrænet, skabes også de bedste betingelser for at øge biodiversiteten væsentligt. Når regnvandet håndteres på terræn, kan der med den rette udformning skabes både tørre, fugtige, tidvist våde og permanent våde biotoper – hvilket danner grundlag for, at mange forskellige planter og dyr kan trives her. Den fysiske sammenhæng med den eksisterende natur og rekreative grønne områder, vil udgøre en naturlig spredningskorridor for den lokale fauna og flora og tilføre rekreative værdier for beboere i området.

Regnvandsbassiner, udformet som naturlignende søer med en flad bredzone 1:5-1:10, øger naturindholdet væsentligt, da der derved skabes ynglesteder for padder, guldsmede og andre vandhulsinsekter samt dannes grundlag for en langt mere divers vegetation i og omkring vandhullet. Samtidig forbedres den rekreative oplevelse med en mere naturligt udseende sø med masser af dyre- og planteliv.

Regnvandssøer og øvrige anlæg eller terrænreguleringer bør afsluttes med nærringsfattig råjord, så vegetationen bliver mere artsrig og lav. Dette øger naturindholdet og mindsker behovet for slåning, i forhold til hvis der afsluttes med topjord/næringsrig muld. Dette gælder uanset, om der tilsås med en egnet frøblanding af hjemmehørende urter, eller det efterlades til naturlig succession (selvsåning).

Der er et stort potentiale for at øge naturindholdet og den rekreative værdi, ved udsåning og plantning af de rigtige urter, buske og træer - som både understøtter biodiversiteten og danner grundlag for teknisk velfungerende løsninger og opfylder om krav ekstensiv drift.

Med den rette planlægning vil områdets beboere få mulighed for at gå tur gennem et varieret naturlignende areal med våde og tørre elementer med forskellige plantesamfund og et væld af liv med bl.a. sommerfugle, bier og guldsmede.

Link til Biodiversitetsstrategien