Planforslaget er omfattet af lov om miljøvurdering. Loven medfører, at der skal foretages miljøvurdering af planer og programmer, hvis gennemførelse kan få væsentlig indvirkning på miljøet.
Horsens Kommune har foretaget en screening af områderne efter kriterierne i loven og vurderet, at planforslaget ikke vil påvirke miljøet væsentligt, hvorfor det ikke er nødvendigt at foretage en miljøvurdering af lokalplanen. Vurderingen af, at planforslaget ikke er omfattet af lovens krav om, at der skal foretages en miljøvurdering er en endelig afgørelse, der kan påklages til Planklagenævnet.
Afgørelse og begrundelse
Horsens Kommune har i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) gennemført en screening for, om planens påvirkning af miljøet har en karakter og et omfang, der kræver en miljøvurdering.
Planen er screenet i forhold til den biologiske mangfoldighed, befolkning, menneskers sundhed, fauna, flora, jordbund, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og arkitektonisk og arkæologisk arv.
Som hovedhensyn for afgørelsen har Horsens Kommune vurderet planens mulige påvirkning ud fra parametrene:
- Naturbeskyttelse og grønt Danmarkskort
- Bevaringsværdige bygninger
- Fortidsminder
- Arealreservationer- vej, sti, naturgas, højspændingsledninger
- Trafik
- Støj
- Klimatilpasning og vandhåndtering
- Landskab
Faglig begrundelse i forhold til hovedhensyn
Naturbeskyttelse og grønt Danmarkskort
Der er beskyttet natur (vandhuller og mose) i det sydlige hjørne langs østsiden af lokalplanområdet. Der skal jfr. kommuneplanens retningslinjer for naturbeskyttelsesområder holdes en respektafstand på 25 meter mellem byggeri og disse naturområder. Lokalplanområdet er disponeret så området indgår i en samlet grøn struktur, der sikrer at respektafstanden overholdes.
Bevaringsværdige bygninger
Stuehuset på Højagergårdsvej 6 har høj bevaringsværdi 3. Lokalplanen sikrer at stuehuset bevares.
Fortidsminder
Der er udført arkæologisk forundersøgelse på arealet (HOM 3520). Der er udpeget et område med væsentlige fortidsminder, der enten skal friholdes for anlægsarbejde eller undersøges arkæologisk forud for anlægsarbejde. Museumsloven er gældende for hele lokalplanområdet, så gøres der fund fortidsminder under anlægsarbejde skal arbejdet standses og Museum Horsens tilkaldes jf. museumslovens § 27 stk. 2.
Arealreservationer
Indenfor lokalplanens delområde 1 er der en respektafstand på 15 meter til højspændingsledninger. Det er en forudsætning for anvendelsen af delområdet 1, at højspændingsledningerne jordlægges.
Indenfor lokalplanens delområde 8 er der en 2 x 5 meter respektafstand til nedgravet naturgasledning. Det berørte areal skal friholdes for bebyggelse og skal være tilgængeligt for service jf. ledningsejers retningslinjer.
Trafik
Trafikafviklingen i krydset Bjerrevej/Højagergårdsvej vil belastes yderligere. Der bør etableres et signalanlæg i krydset både for at forbedre afviklingen fra sidevejene og øge sikkerheden i krydset.
Støj
I forbindelse med realiseringen af omfartsvejen syd om Horsens blev der udarbejdet en støjredegørelse og efterfølgende etableret en støjvold, der sikrer at grænseværdierne for støj overholdes indenfor lokalplanområdet.
Klimatilpasning
Der er flere lavninger i området som ved ekstremregn oversvømmes.
Brutto lavningsvolumenet skal opretholdes. Med andre ord fyldes eller udjævnes lavninger skal der etableres erstatningslavninger med tilsvarende volumen.
Området afvandes delvist mod nordvest til Torsted Bæk. Torsted Bæk og delvist mod sydøst til Klokkedal Å. Begges vandløbs kapacitet er opbrugt og ekstrem regn skal håndteres efter et princip om neutral vandhåndtering.
Hovedstrømningslinje fra nordøst afvander stort skybrudsopland gennem området i retning af Torsted bæk. Der skal skabes plads til hovedstrømningslinjer gennem etablering af grønne rekreative strukturer som også kan rumme og lede vand i forbindelse med ekstremregn. De grønne strukturer skal have terrænmæssigt fald i retning af det åbne regnvandssystem som Samn Forsyning etablerer.
Af gamle målebordsblade (1842-1899 samt 1928-1940) ses at der tidligere har været et vandløb i området. Der skal være opmærksomhed på evt. eksisterende dræning og dennes funktion opretholdes eller erstattes.
Terrænbearbejdning og indretning af området skal generelt ske med opmærksomhed på og med respekt for strømningslinjer.
Regnvand skal håndteres uden at gøre skade på bygninger og infrastrukturanlæg i lokalplanen og i op- og nedstrøms liggende områder.
Bygherre skal redegøre for grundvandsforhold samt håndtering af hverdagsregn og ekstrem regn ved udarbejdelse af en vandhåndteringsplan.
Landskab
Arealet ligger i landskabskarakterområdet Horsens bylandskab.
Den østlige del af det byprægede landskab er vurderet karakteristisk, i middel tilstand og med oplevelsesværdier, der knytter sig til enkeltelementer. Derfor har landskabskarakteren fået målsætningen vedligehold.
Målsætningen betyder, at ændringer i området bør respektere landskabets bærende karaktertræk. Landskabet er generelt et urbant landskab, hvor de væsentligste hensyn er at sikre et harmonisk samspil mellem byerne, byrandene og det omgivende landskab.
Lokalplanområdet er disponeret så området indgår i en samlet grøn struktur. Lokalplanen fastlægger bestemmelser, der sikrer udsigter til det omkringliggende landskab, byggeri i afdæmpede farver og en grøn kant mod den omgivende landskab.
Horsens Kommune har vurderet, at lokalplanen ikke er omfattet af krav om miljøvurdering, idet den ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen heraf er truffet med hjemmel i miljøvurderingslovens § 10.