Tilladelser fra andre myndigheder

Tilladelser og godkendelser af husdyrbrug 

Arealet er i dag planlagt til boliger og ligger derfor udenfor områder med særlige landbrugsinteresser i forhold til husdyrbrug. 

Lokalplanområdet grænser op til Kværnbækgård Ridecenter, som ligger på Højagergårdsvej 8, 8781 Stenderup. Der er ca. 110 meter fra ridehallen til områdets afgrænsning.

Med baggrund i hesteholdets størrelse og placering af staldene vurderes det ikke at ændring af lokalplanen vil medføre at boliger vil blive berørt af generende lugt fra hesteholdet.

Ridecenteret er på grund af sin størrelse reguleret af husdyrgødnings-bekendtgørelsen og husdyrbrugloven. Her gælder der bl.a. afstandskrav for stalde og anlæg på mindst 50 meter til byzone og boliger, mens der gælder et afstandskrav på 50 meter til byzone fra folde mv. Kommunen kan dispensere for afstandskravet til foldene. Kravene træder i kraft hvis hesteholdet udvider sine aktiviteter, men ikke i forhold til den ændrede lokalplan, da området allerede er lokalplanlagt til boliger i dag. De eksisterende græsfolde kan derfor bibeholdes som de er i dag.    

Der vil ved de nye boliger potentielt kunne opleves gener fra fluer, støv, lys og støj fra aktiviteterne på ridecenteret. Der etableres en tæt afskærmende beplantning, mellem rideskolen og de nærmeste boliger i lokalplanområdet.

Lokalplanområdet vil blive påvirket af kørsel til og fra ridecenteret gennem området, både private biler og hestetransporter. Her bemærkes det i øvrigt at vejforholdene skal indrettes så det fortsat er muligt at køre med f.eks. hestetransport.  

Landbrugspligt 

Arealerne drives i dag som landbrugsarealer og de er pålagt landbrugspligt.

Lokalplanområdet grænser op til et rekreativt areal, hvor der er etableret et ridecenter med tilladelse til ca. 50 heste. Der er landbrugspligt på 9c Tyrsted By, Tyrsted. Lokalplanens gennemførelse forudsætter at landbrugspligten ophæves på de nævnte ejendomme, jf. Lov om landbrugsejendomme. Landbrugspligten ophæves på erklæring fra landinspektøren ved udstykning efter lokalplanens vedtagelse.

Trafikregulering

Der kan ikke uden samtykke fra politiet gives tilladelse til udførelse af vejanlæg m.m., der kan have væsentlig betydning for færdselens sikkerhed og afvikling (se Færdselslovens § 100).

Museumsloven

Der er udført arkæologisk forundersøgelse på størstedelen af arealet (HOM 3520). Der er udpeget et område med væsentlige fortidsminder, der enten skal friholdes for anlægsarbejde eller undersøges arkæologisk forud for anlægsarbejde.

Museumsloven er gældende for hele lokalplanområdet, så gøres der fund fortidsminder under anlægsarbejde skal arbejdet standses og Museum Horsens tilkaldes jf. museumslovens § 27 stk. 2. Horsens Museum skal kontaktes inden anlægsarbejdet påbegyndes, for at give museet mulighed for at foretage arkæologiske prøvegravninger til vurdering af, om der er skjulte fortidsminder, som skal udgraves. Der skal derfor afsættes tid til, at museet kan nå at foretage disse undersøgelser, inden jordarbejde påbegyndes. I henhold til Museumslovens § 27, stk. 2 og 3 skal anlæg og byggeri standses, hvis der under jordarbejde findes grave, gravpladser, bopladser, ruiner eller andre jordfaste fortidsminder, og Horsens Museum skal underrettes om fundet.

Museet har foretaget arkivalsk kontrol af planområdet og har følgende bemærkninger:

Ved kabelgravning i 1982 er registreret syv lokaliteter med fund fra stenalder, bronzealder og jernalder. I de omliggende områder er registreret mange fortidsminder i form af bebyggelsesspor og gravfund (herunder overpløjede høje) ligeledes fra stenalder, bronzealder og jernalder. Området ligger landskabsmæssigt på et sted, der har været meget velegnet for alle typer aktiviteter i forhistorisk tid, hvorfor der vil være stor risiko for fortidsminder ved anlægsarbejde. Horsens Museum må derfor anbefale, at der forud for anlægsarbejder inden for området foretages arkæologiske forundersøgelser efter museumslovens paragraf 25-27 for at afklare, om der skulle befinde sig skjulte fortidsminder på stedet.

Gårde, der i 1800-tallet blev udskiftet fra landsbyen Tyrsted. Det skal bemærkes, at stuehuset på Højagergårdsvej 6, tidligere Ørnstrup Møllevej 41, i kommuneatlasset har en høj bevaringsværdi på 3. Af den tidligere firlængede gård skal det bevaringsværdige stuehus fremhæves, opført klassicistisk stil i 1908. 

Bygningen er veldisponeret, og har et fint arkitektonisk udtryk. Det er museets anbefaling, at man ikke fjerner alle spor og bygninger fra området, hverken de bevaringsværdige eller dem, der ikke er tildelt en bevaringsværdi, men i stedet integrerer dem i de kommende boligområder. Det er museets overbevisning, at der derved vil kunne skabes et spændende miljø, hvor de udskiftede gårde fra Tyrsted vil være en dynamisk kontrast til den voksende moderne by.

Ved at bibeholde de historiske elementer i landskabet, vil der kunne skabes et varierende og velfungerende nyt boligområde, der dels tilgodeser den voksende storbys behov, men samtidig bevarer nogle af de historiske rødder. Lokalplanen sikrer, at den eksisterende bevaringsværdige ejendom indenfor lokalplanområdet bevares.

Servitutter

Ejere og bygherrer må selv sikre sig overblik over tinglyste servitutter, der har betydning for bygge og anlægsarbejder. Man skal være opmærksom på, at ikke alle rør, kabler eller ledninger er tinglyst.
Derfor bør relevante forsyningsselskaber høres, inden jordarbejder påbegyndes. Det kan fx dreje sig om elkabler, telefon-, tele- og tv-kabler, vandledninger, fjernvarmeledninger, gasledninger og spildevandsledninger. Kommunen kan være behjælpelig med at oplyse, hvilke forsyningsselskaber, der dækker det pågældende område.

Der ligger en gasledning på tværs af lokalplanområdet i øst-vestgående retning. Der er en 2 x 5 meter respektafstand til nedgravet naturgasledning.

Der udlægges en bygge -og anlægslinje på 5 meter på hver side af ledningens midte. Arealet kan rumme vejudlæg, samt grønne områder.

Der løber en højspændingsledning i den sydlige del af lokalplanområdet. Der er en respektafstand på 15 meter til højspændingsledningerne.