Lokalplanens indhold

Anvendelse

Denne lokalplan er anden etape af et større boligområde, der er under udvikling øst for lokalplanområdet. Området vil blive en del af et allerede påbegyndt nyt boligområde Højagergårdsvej, som danner den sydlige afgrænsning af Horsens mod omfartsvejen. 

Lokalplan 383, Boliger, Højagergårdsvej, Horsens giver mulighed for åben-lav boliger, åben-lav boliger på små grunde, samt tæt-lav boliger. Lokalplanen er inddelt i delområder som fastlægger fordelingen mellem åben-lav og tæt-lav, samt grønne områder. Åben-lav boligbebyggelsen er den fremherskende typologi.

Bebyggelsen

Inden for lokalplanområdet vil der blive mulighed for opførelse af åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse i op til 2 etager. 

Åben-lav bebyggelse kan opføres på små grunde, som er grunde i størrelsen 500 m² til 699 m² og "traditionelle" grunde, som er min. 700 m².

Det er fastlagt i delområder, hvor der skal være henholdsvis åben-lav bebyggelse, åben-lav bebyggelse på små grunde og tæt-lav bebyggelse.

Hensigten er, at lokalplanområdet hovedsageligt skal give mulighed for åben-lav boligbebyggelse, og skal opnå en ensartethed ved, at bebyggelse og grundstørrelser omkring en boligvej har samme karakter. Det er derfor fastlagt at bebyggelse omkring en boligvej skal være enten tæt-lav bebyggelse, åben-lav bebyggelse på små grunde, åben-lav bebyggelse på traditionelle grunde eller en kombination af åben-lav på traditionelle grunde og åben-lav på små grunde.

Tæt-lav bebyggelse kan opføres på grunde i størrelsen 290 m² til 450 m².

Tæt-lav bebyggelse er dobbelthuse, kædehuse, rækkehuse, klyngehuse og gårdhuse, som er helt eller delvist sammenbyggede med lodrette lejlighedsskel. Sammenbygning kan også ske mellem bolig og småbygninger og mellem småbygninger, hvis sammenbygningerne udføres med en længde på mindst 3,0 meter.

Med udgangspunkt i lokalplanområdets naturskønne beliggenhed mod det åbne land og sammenhængen med det øvrige boligområde, skal bebyggelsens facader ikke fremtræde i signalfarver. Tagbeklædning skal udføres i ikke-reflekterende materiale.

Det eksisterende bevaringsværdige hus indenfor delområde 7 skal bevares.

Ubebyggede arealer

For at understøtte områdets beliggenhed mellem eksisterende bebyggede områder og det store åbne landskab med udsigt til Purhøj, og for at højne den landskabelige oplevelse, udlægges en stor del af de grønne områder som naturarealer i græs med lav plejeniveau. Området disponeres efter eksisterende landskabelige kvaliteter; terræn og udsigt, hvor vandets vej skaber en grøn og blå struktur gennem området. Nye bebyggelser placeres som øer i en grøn struktur, der rummer en variation i størrelser og beplantning og med veje og stier der tilføres et grønt udtryk.

Naturgræsarealerne skal have et lavt plejeniveau, dvs. slåning højst én gang årligt udenfor hoved-blomstringsperioden og dyrenes yngleperiode (15. september til 15. marts). Naturgræsarealene kommer til at bestå af englignende arealer, der går fra tørt græsland til mere eller mindre fugtig eng, hvor overfladevandet samles i terrænet. Arealerne kan fungere som spredningskorridor for vilde dyr og planter, og dermed som økologiske forbindelse til de omgivende naturarealer. På disse arealer kan der vokse vilde blomster og der kan plantes mindre grupper af hjemmehørende, løvfældende buske og træer. Forbindelser sikres med engarealer og våde arealer, så landlevende dyr kan færdes frit. 

Stier skal holdes slåede. Øvrige ubebyggede arealer skal holdes som naturarealer med slåning højst én gang årligt udenfor hoved-blomstringsperioden og dyrenes yngleperiode (15. september til 15. marts).

Lokalplanområdet inddeles i 8 delområder. Der udlægges et delområde for områdets grønne og rekreative rum, der følger landskabets bevægelse i terrænet og rummer transport, forsinkelse og opmagasinering af regn- og skybrudsvand.

Nedsivningsarealer bør ikke tilsåes. Pga. det tidvist vandlidende miljø vil sumpplanter selv indvandre. Nedsivningsarealerne bør kun slåes ved behov, hvilket ikke behøver at være hvert år. Dette skal ske udenfor ynglesæson. Ved denne form for lav plejeindsats understøttes Horsens Kommunes biodiversitetsstrategi.

Øvrige fælles friarealer omkring boligvejene udlægges i græs med et højere plejeniveau. Også her kan der plantes mindre grupper af hjemmehørende, løvfældende buske og træer og der kan etableres lege- og opholdspladser.

Hegn i skel/mellem boligenheder må alene udføres som levende hegn. Mod vej, sti og fællesarealer skal hegnet plantes på egen grund.

Langs lokalplanområdets vestlige skel skal der etableres et fler-/3-rækket hegn bestående af hjemmehørende arter.

Vej, sti og parkering

Lokalplanområdet vejbetjenes fra en forsættelse af Højagergårdsvej. Det samlede boligområde bindes sammen af stamvejen, Højagergårdsvej, der løber diagonalt gennem området fra nordøst til sydvest.

Højagergårdsvej forlænges med samme vejprofil som den eksisterende del af vejen, hvilket vil sige med en samlet udlægsbredde på 26 meter.

Højagergårdsvej er en stamvej og der må derfor ikke være direkte vejadgang fra bebyggelsen dertil. Vejadgang til de enkelte grunde skal ske fra boligvejene, der udlægges i min. 8. m bredde.

Der udlægges stier i området for at udbygge et allerede velfungerende stisystem i området, så der sikres sikker skolevej og rekreative oplevelser både indenfor lokalplanområdet og til de tilgrænsende områder. 

Højagergårdsvej fortsættes med at udlægges som en allé med seljerøn i begge vejsider. Centralt i udstykningen bliver alléen til en rambla med vejmidten i græs og forårsløg, beplantet med japanske kirsebærtræer.