Politikker og strategier

Rum for mennesker - Arkitekturpolitik

Horsens Kommune er inde i en rivende udvikling. Både i sin fysiske udstrækning og det mentale billede af Horsens. Der renoveres og bygges nyt, både som byfortætning og i nye kvarterer og boligområder, og byen i sig selv ændrer sig fra provinsby til stor by. Det er en udvikling som kræver, at man kan favne bredt og hvor vi i Horsens Kommune ikke må miste blik for den røde tråd og udvikling, som vi skal stå på skulderne af. Til at understøtte denne udvikling og til at hjælpe med at sikre, at vores byer fortsat bliver udviklet med arkitektonisk kvalitet, harmoniske sammenhænge mellem bygninger og uderum i byen og byen i sammenhæng med det omkringliggende landskab for øje, er der blevet formuleret en arkitekturpolitik.

Arkitekturpolitikken skal ses som et dialog-skabende værktøj, der kan bruges til at fremme en bred række af projekter, være med til at styrke dialogen mellem bygherrer, rådgivere, arkitekter og de ansatte ved Horsens Kommune fra start til slut. Arkitekturpolitikken hedder "Rum for Mennesker", da god arkitektur for os handler om, hvordan vi bygger og anlægger de fysiske rum, hvor vi bor, lever og færdes. De gode rum er med til at skabe sociale rum, hvor mennesker mødes og skaber nye relationer i deres færden igennem det gode liv.

For at arkitekturpolitikken kan rumme de mange forskellige lag, som udviklingen af Horsens Kommune befinder sig i, er den blevet formuleret i tre overordnede temaer, der repræsenterer Horsens Kommune i tre forskellige skalaer af udvikling. "Styrk hele Horsens" der omfatter den store skala og kigger på, hvordan et projekt kan styrke hele kommunen. "Vær en god nabo" der omfatter den mere bynære skala, og kigger på hvordan et projekt er en god nabo, både for den omkringliggende bebyggelse, men også hvordan der bidrager med identitet til en bydel. "Byg til Hverdagslivet" er den sidste skala og går helt tæt på både den enkelte bygning og borgernes relation til og brug af denne.

Styrk hele Horsens

Planlægningen skaber robuste rammebetingelser for virksomheders drift og udvikling og er et udgangspunkt for et erhvervsområde, som kan få en stærk identitet i fremtiden. Erhvervsområdet giver plads til virksomheder inden for transport- og logistikerhverv og bidrager med et samlet strategisk løft af erhvervsområderne i Horsens Nord.

Vær en god nabo

Det er en fælles interesse at skabe et præsentabelt erhvervsområde. Det sker ved at sikre en samlet grøn struktur, og synlighed og oplevelse af det storbakkede landskab. Derudover tilbyder planlægningen en smuk oplevelse af Horsens Kommune ved ankomsten fra E-45.

Byg til hverdagslivet

Planerne understøtter gode rammer for virksomhederne i fremtiden 

Link til arkitekturpolitik

Biodiversitetsstrategi

”Biodiversitetsstrategi 2020 konkretiserer Horsens Kommunes ambition om, at sikre bedre betingelser for den vilde natur både i byen og på landet – til gavn for biodiversiteten. 

Horsens Kommunes overordnede mål er at standse tabet af biodiversitet.
Biodiversitet skal tænkes ind på alle typer af arealer – fra egentlige
naturarealer til små oaser.


Horsens Kommune vil derfor styrke og prioritere indsatsen for en mangfoldig natur ved blandt andet at understøtte udviklingen af en højere biodiversitet gennem den kommunale planlægning.

I arbejdet med at øge biodiversiteten, skal der især være fokus på
at:
• Sikre tilstrækkelig beskyttelse af gammel værdifuld natur
• Beskytte, forbedre og udvide den eksisterende natur
• Beskytte og forbedre sjældne og sårbare arters levesteder
• Skabe nye levesteder for vilde planter, svampe og dyr
• Genoprette små naturområder, som trædesten og spredningskorridorer
• Etablere flere større selvforvaltende naturområde

Helhedsplanen for et erhvervsområde ve Østbirkvej og tillæg 2021 sikrer derfor areal til øget natur i konkrete rammer og anbefalinger til den kommende planlægning for at understøtte øget biodiversitet i lokalplanlægningen.

Klimaplan 2022 - 2026

Tillæg 2021-20 og Helhedsplan for erhvervsområde ved Østbirkvej tager udgangspunkt i klimaplanens tema "Klimatilpasning".

Helhedsplanen fastlægger principper for vandet som en ressource og håndteres på terræn. Regnvand opsamles på terræn og hvor landskabet muliggør en opsamling. Vandet bliver en ressource, som understøtter øget biodiversitet samt spredning af flora og fauna.

Link Klimaplanen