Helhedsplanen og landskabet

Princip - Det tværgående og det forbindende landskab

  • Det tværgående og forbindenende landskab skal styrkes.
  • Naturtyper og øvrige biotoper er vigtige levesteder og trædesten, som bevares og sikres sammenhæng.
  • Skovstykker, enkeltstående træer og krat fastholdes.

Landskabets særlige udtryk er skabt i samspillet mellem naturgrundlaget og de rumlige og visuelle forhold i det store Gedved Bakkelandskab omkring planområdet. En ny arealanvendelse kan påvirke landskabet i negativ retning, men kan også underlægge sig landskabskarakteren ved at understrege og styrke det både økologisk, biologisk, rumligt og visuelt. 

I fremtiden fastholdes og styrkes de tværgående vådområder og åer/vandstrømme i landskabets karakteristiske lavninger, mens det nord-sydgående dige i planområdet styrkes.

De nord-sydgående diger

Diget nord for Vestervej består af en beplantet jordvold, som fremstår både med sammenhængende og brudte beplantninger. Diget inden for planområdet fremstår ligeledes som en beplantet jordvold og kun med få træer.

Den tværgående natur

Den tværgående natur koncentrerer sig omkring lavninger i landskabet og består af vandløb, vådområder med søer, moser og enge og øvrige beskyttede naturområder. Omkring vandløb, beskyttede naturområder og skov udpeger Kommuneplan 2021 - 2033 yderligere områder til potentiel natur.

Den beskyttede natur består af søer, mose-, eng og overdrevsarealer.  De forskellige naturtyper er karakteriseret ved deres plantesamfund, som især er betinget af jordbundsforhold, næringsbelastning og drifts- eller plejehistorik.

I deres nuværende tilstand dokumenterer de variationen af dyr, planter, mosser og laver, der kan leve under de eksisterende betingelser i Gedved Bakkelandskab.

Biotopforbindelser

Isolerede naturtyper og ørige biotoper, i form af f.eks. levende hegn, krat, trægrupper eller uopdyrkede arealer, er vigtige trædesten for spredning af dyr og planter i et landskab, der er meget fragmenteret af opdyrkning og befæstelse.

Erhvervsområdets bebyggelse underlægger sig og drager nytte af landskabets fortælling med de karakteristiske træk både i form af lavninger og diger, og et potentiale for en mere sammenhængende natur opstår. Planområdet kan med fordel understøtte, at naturtyper og andre biotoper i erhvervsområdet bindes sammen, så der ikke skabes yderligere barrierer, men at spredningsmulighederne for dyr og planter derimod forbedres.

Princip - Det visuelle landskab hen over E45

  • Gedved Bakkelandskab skal opleves som en helhed hen over E45 og fremstå uden hindringer, så landskabets former ikke sløres.
  • Beplantning omkring E45 skal fremstå lysåbent og må ikke sløre landskabets former og karakteristika.

Horsens Kommune er omfavnet af et samlende landskab, men hvor E45 indleder sit visit i Horsens Kommune findes skrænter mellem motorvejen og landområderne omkring. E45 skærer sig ind i terrænformerne. Først i mødet med broen ved Vestervej og tilslutningsramperne i Horsens Nord er landskabet formet uden skråninger. Her kan man opleve det sammenhængende storbakkede landskab omkring Gedved. Landskabets visuelle sammenhæng skal styrkes.

For at undgå, at landskabet opleves opdelt af E45 skal grønne arealer omkring motorvejen fremstå som et kontinuerligt  og samlende grønt element i landskabet. Beplantningen, som er bestemt for erhvervsområdet Nova, videreføres i denne helhedsplan.

Grupper af træer som Quercus robur (stilk-eg) og Crataegus ronogyna (éngriflet hvidtjørn) plantes på en bund af lavere beplantning, som understøtter biodiversitet. Arealet er lysåbent, så landskabet ikke sløres med tæt beplantning og tager udgangspunkt i karakteristiske levende hegn, som findes i landsbrugslandskabet og skovbryn.

 

Quercus Robur (stilk-eg) og crataegus Monogyna (hvidtjørn) plantes på en bund af lavere beplantning, som understøtter biodiversitet.